Profesyonel Girişimcilik
Girişimcilik ile ilgili profesyonellere yönelik içeriklerin paylaşıldığı, tartışıldığı topluluk.
Üniversite, kendinize yatırım yapmanız için iyi değerlendirmeniz gereken bir dönemdir. Bu dönemde, kendinizi tanımaya başlarsınız ve gelecek hakkında fikirleriniz doğrultusunda adımlar atmaya başlarsınız. Öğrenciyken de sonrasında da hayatınız boyunca birçok yetkinliğe sahibi olursunuz. Bunlardan en önemlisi belki de liderliktir. Sizin için dünyanın önde gelen liderlerinden önemli tavsiyeleri bir araya getirdik.
1) Richard Branson - Geriye bakmayı düşünme.
Virgin grubunun kurucusu ve dünyanın önde gelen girişimci liderlerinden birisi olan Richard Branson’a bu öğretiyi annesi aşılamış. Asla geriye dönüp bakmadan daima ilerisi için hareket etmek Branson için bir hayat felsefesi. Yaptığı hataları veya elde ettiği başarıları tekrar tekrar düşünmüyor Branson, bunları birer tecrübe olarak görüp yoluna devam ediyor.
2) Steve Jobs - Sadece tutkunun değil, daha büyük şeylerin peşinden koş.
Steve Jobs’ın detaylı biyografisini hazırlayan Walter Isaacon, Jobs’ın ölmeden önce söylediği bir sözden çok etkilendiğini belirtiyor. “Evet, herkes tutkuyu takip etmek hakkında konuşuyor ama hepimiz tarihin akışının bir parçasıyız. Tarihte akarken arkanda bir iz bırakmak zorundasın, topluma ve diğer insanlara yardım edecek bir şey. Bundan 20, 30, 40 yıl sonra, insanlar senin hakkında, ‘Onun sadece bir tutkusu yoktu. O, insanların yararlanacağı bir şeyler yaratma derdindeydi.’” Gerçek liderler, tutkularının peşinde koşarken diğer insanların hayatlarına değer yaratmaya çalışırlar.
3) Warren Buffet - Alçakgönüllük alıştırmaları yap.
Dünyanın en zengin isimleri listesinde sürekli olarak ilk sıralarda yer alan Warren Buffet, alçakgönüllülük konusunda oldukça özenli bir lider. Buffet’a göre bu bir liderin olmazsa özelliklerinden birisidir. Alçakgönüllülük sayesinde bir lider, ekibiyle ve iş yaptığı partnerleriyle çok daha kolay iletişim kurulabilir. Ayrıca alçakgönüllülüğün bir erdem belirtisi olması, o kişinin prensipleri olduğunu ve inandığı değerleri koruduğunu gösterir.
4) Eric Schmidt - Daha fazla evet de.
Google’ın ve Apple’ın üst düzey pozisyonlarında önemli kararlar alan Eric Schmidt, bu başarısını daha fazla şeye evet demeye borçlu olduğunu düşünenlerden. Schmidt, “Daha fazla şeye evet demenin bir yolunu bulun. Yeni bir ülkeye davete evet deyin, yeni birileriyle tanışmaya evet deyin, bir şeyler öğrenmeye evet deyin. Evet, ilk işinizi nasıl alacağınızın anahtarıdır.” diyerek yeni tecrübelerin ve sürprizlerin önemini vurguluyor.
5) Marissa Mayer - Bir şey belirle ve onu mükemmel hale getir.
Yahoo’nun başarılı eski CEO’su Marissa Mayer, daha önce Google’da üst düzey yöneticilik görevindeydi. Mayer, karar alırken seçenekleri çok dikkatli değerlendirdiğini ve bir tanesini seçtikten sonra o kararı mükemmel hale getirmek için çalıştığını belirtiyor. Bu felsefeyi, hayatınızın her alanında uygulayabilirsin. Kariyer seçiminizi yaparken de, tercihini yaptıktan sonra onda daha iyi olmak için, uzmanlaşmaya çalış. Bu liderlik özelliklerini de geliştirecektir.
6) Bill Gates - Sadeliği ve basitliği tercih et.
Bill Gates’e göre sade tercih yapmak, bir dahilik örneğidir. Basit kararlar, hayatı daha yaşanılır kılar ve işlerin sürdürülmesine yardımcı olur. Bu sayede günün yorgunluğu seni daha az etkiler ve enerjin daha yüksek olur. Bir lider için sadelik, hayat kurtaran bir kolaylıktır.
7) John Chen - Süperstar olmak kariyerine zarar verir.
BlackBerry’nin CEO’su John Chen’e göre birçok çalışan yaptıklarını ve kendini gösterebilmek için agresif bir şekilde gösteriş peşindedir. Bu yapılan, çalışma arkadaşlarının antiptatisini kazanmak ve yönetim tarafından bencillik olarak algılanma sonuçlarını doğurur. İyi bir lider, iyi bir ekip üyesidir. Ekip arkadaşlarının başarısını kendi hanesine yazdıran kişiler, farkında olmadan kariyerlerine zarar verir.
Kaynak: ceotudent.com
ALT KATEGORİLER
Türkçe Makaleler Türkçe makalelere direkt linkler. Ya da |
İngilizce Makaleler İngilizce makalelere direkt linkler |
Girişimler, Girişim Haberleri Yerli ve yabancı girişimler, girişim haberleri. |
Kamu, Devlet Teşvikleri Kamusal konuların, teşviklerin konuşulduğu, linklerin paylaşıldığı alt kategori |
Çağrılar / Etkinlikler Türkiye'de ve Dünya'da düzenlenen etkinlikler, çağrılar |
Araçlar Girişimcilerin hayatını kolaylaştıracak araçlar, uygulamalar vb. |
Sorular Girişimcilikle ilgili sorularınızı bu altkategoride sorabilirsiniz. |
Yorum yapmak için giriş yap / kayıt ol!