TOPLULUK KURALLARI
inovanadolu topluluklarının içerik konularına girmeyen tüm paylaşımlarınızı buradan yapabilirsiniz.
Topluluk Moderatörleri: @titus
Bir webapp olacak. Kullanıcılar mobilden sadece browser ile siteye giriş yapabilecekler. 2019 yılında bu bakış açısıyla bir iş yapmak mantıklı mı sizce? Proje ilgi alaka çeker ise mobil uygulamasını elbet yaparız tabi.
Günümüzün rekabetçi iş dünyasının merkezindeki en ayırt edici noktaların başında artık inovasyon geliyor. Türkiye’nin de üretim, sanayi ve ticaret gibi uluslararası rekabette söz sahibi olmasını sağlayacak planlamalarının temelinde inovasyon yer alıyor.
Yapay zekâ (AI), makine öğrenimi ve diğer bilişsel otomasyon teknolojilerinin uygulandığı projelerde, kurum içindeki sistemlere kıyasla bulut bilişim sistemleri 20 kat daha hızlı analiz işleme fırsatı veriyor. Kendi sistemlerine yatırım yapmak yerine, zorlu işleri bulut üzerinde halletmek ise yüzde 45 ekonomik tasarruf sağlıyor. Bunun yanında teknik uzmanların harcadığı zaman yüzde 60 azalırken, yeni uygulamaların hayata geçirilmesi saatler mertebesine düşüyor.
Uygulamaları bulut ortamlarında tutmanın gittikçe yaygınlaştığına değinen Radore Veri Merkezi Genel Müdürü Sadi Abalı, “Esnek ve ölçeklenebilir yapılar, kurumsal kullanıcıların bulut bilişim teknolojilerini daha çok tercih etmesine sebep oluyor. Maliyetleri en düşük seviyede tutarken, yapılan işe uygun sistemlerin hazır bulunması, her zaman erişilebilir ve hızlı uygulama geliştirme imkânı gibi avantajlar bulutu farklı kılıyor. Bulut bilişim teknolojisi ile işletmeler altyapı yerine işlerine odaklanarak inovasyona daha fazla vakit ayırabiliyorlar” dedi.
Sanallaştırma teknolojileri ile esnek ve verimli kaynak yönetimi, enerji tasarrufu, çok daha az fiziksel sunucu kullanılarak çok daha fazla iş yükünün üstlenilebilmesi; kesintisizlikte artış ve çok daha etkili bir felaket kurtarma yönetimi sağlanabiliyor. Türkiye’deki sayılı VMware bulut iş ortakları arasında yer alan Radore; on binlerce servis sağlayıcının pek çok farklı bulut hizmetini kullanıcılara ulaştırabiliyor. Radore VMware bulut iş ortaklığı kapsamında müşterilerine kiralama modeliyle sanallaştırma hizmetlerini sunabiliyor. Bu sayede kullandığın kadar öde modeliyle her boyutta ihtiyaca uygun çözüm sağlanabiliyor.
Bununla birlikte www.donanimg... style="background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; color: rgb(255, 84, 84);">Radore’de sanallaştırılmış sunucuların kolay bir şekilde yönetilebilmesini ve kaynakların verimli şekilde kullanılmasını sağlayan yönetim panelleri bulunuyor.
Yeni özelliklerden birincisi sayesinde Whatsapp'ta peş peşe gelen sesli mesajları tek tek dinlemek yerine bir dokunuşla hepsini birden dinleyebileceksiniz. iletildi bilgisi' ise WhatsApp'ta bir mesajın kaç kere iletildiğini kontrol etmenizi sağlıyor..
NASA, uzayı keşfetme konusunda insanlığın en önemli öncülerinden biri. Kuruluşun, sonsuz uzay hakkında bilgi toplamak amacıyla kullandığı yüzlerce farklı ekipmanı var.
Bu ekipmanlardan biri de NICER adlı araç. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun üzerinde bulunan bu araç, X ışınları ile evreni inceliyor. Uzay İstasyonu, 93 dakikada bir dünya etrafında bir tur atıyor. Gece gökyüzüne denk geldiğinde ise araç evrenden gelen X ışımalarını inceliyor. Sonuç olarak ortaya bu inanılmaz fotoğraf çıkıyor.
www.webtekno... style="-webkit-tap-highlight-color: transparent; border-style: none; max-width: calc(100% + 60px); height: 444px; width: 788px;">
Fotoğraftaki halka yapıların sebebi, ışın kaynaklarının zaman içerisinde gerçekleştirdikleri yolculukları. Parlak olan bu dalgalar, radyasyon kaynaklarının yoğunlaştığı noktaları gösteriyor. Sabit duran aşırı parlak noktalar ise X ışınlarının en yoğun olarak geldiği ve aracın en çok odaklandığı bölgeleri temsil ediyor.
Merhaba Teras ekibi,
Google chrome'da, sağ altta, bildirim alanın Casino benzeri sitelerin bildirimleri reklamları çıkıyor. Sadece "close" diyebiliyorsunuz, ayarlar bölümünde bunun nasıl kaldırılacağını bulamadım. Bu konuda desteğinizi bekliyorum.
Finlandiya %6.8
İsveç %6.6
İngiltere %5.1
İsviçre %4.6
İrlanda %4.4
Avusturya %4.4
Alman %3.8
Fransa %3.7
İspanya %2.9
Romanya %2.1
Yunanistan %1.6
Türkiye 0.9
ÇekC: 9.6
Hırvat: 9.3
Fransa: 9.1
Almanya: 9.0
Finland: 8.6
İsviçre: 8.5
Italy: 8.1
Polonya: 7.2
İspan: 7.0
İng: 7.0
Belçika: 6.4
Norveç: 5.5
Hollan: 4.5
Türkiye: 4.2
2024: Yutulabilen robotlar
2026: Akıllı elbise
2034: Güvenli Kuantum Internet
2036: Yapay zekânın yeni evrimi
2043: Hızlı genetik tarama
2047: Genetik müdahalede hızlı ilerleme
2055: Deniz üstü ve altında kentler
1 Walmart 2.2 milyon
2 China National Petroleum 1.5M
3 China Post Group 941,211
4 State Grid 926,067
5 Foxconn 803,126
6 Sinopec Group 713,288
7 Tata Companies 695,000
8 VW 642,292
9 Compass Group 527,180
10 USPS 503,103
DuckDuckGo ekibinden;
DuckDuckGo’ya yabancıysanız, kişisel bilgilerinizin çevrimiçi kontrolünü sorunsuz bir şekilde kontrol altına almanıza izin veren ve herhangi bir takılmaya neden olmayan bir İnternet gizlilik şirketiyiz. duckduckgo.c... adresinde Google’a alternatif bir arama motoru kullanıyoruz ve sizi İnternette nereye giderseniz gidin, Google’dan, Facebook’tan ve diğer izleyicilerden korumak için ek uygulamalar ve uzantılar sunuyoruz. DuckDuckGo! 'Yu kaç kişinin kullandığını bilmediğimizi öğrenmemizi şaşırtıcı bulabilirsiniz. Ancak, Gizlilik Politikamıza baktığınızda - aramaları kişilere bağlamak da dahil olmak üzere kişisel verileri toplamıyor veya paylaşmıyoruz - ve böylece insanları isimlerini bile isimsiz olarak doğru bir şekilde sayma imkanımız yok.
Bununla birlikte, eğitimli bir tahmin yapabiliriz. Bugünün Rakamları Kullanıcıları takip etmediğimizden, sitemizi her ay tam olarak kaç kullanıcının ziyaret ettiğini bilmek bizim için imkansızdır, ancak ayda aldığımız ve halka açık yaptığımız arama' target='_blank' rel='nofollow'>duckduckgo.c... sayısına göre bilinçli bir tahmin yapabiliriz. Merak ediyor olabilirsiniz: İnsanları izlemeden aramaları nasıl sayabiliriz? Aramalar bireylere bağlı olmadığından ve bu nedenle anonim olmadığından, bu aramaları kimin yaptığını, sadece gerçekleştiğini bilmiyoruz. Aylık arama sayımızı, toplamda kullanıcılarını izleyen diğer arama motorlarında yapılan kişi başına ortalama arama sayısına bölerek DuckDuckGo'yu kaç kişinin kullandığını tahmin etmek için kullanabiliriz. Aylık ortalama, kişi başına yaklaşık 30 arama veya günde ortalama bir aramadır. Tabii ki, bazı insanlar daha fazla, bir şekilde daha az araştırır; yani, varyans yüksektir, ancak bu rapor edilen ortalamadır.
Her durumda, bu rakamları kullanırsanız, yaklaşık 25 milyon kişiye ulaşıyor!
Google Yerine DuckDuckGo'yı Kullanan Yazılımcılar var mı?
Geçen bir haberde, Türkiye'nin ilk spor inovasyon programı diye bir başlığa denk geldim. Kimse demiyor, Türkiye'nin ilk yurtdışına açılan spor uygulaması ya da servisi vs. diye. Herkes bir program yapıp bunu da memleketteki ilk işmiş gibi lanse etmenin peşinde. Punchline edebiyatı bize kazandırmayacak. Eğer bir haber Türkiye'nin ilk ibaresiyle başlıyorsa oradan koşarak uzaklaşıyorum ve ciddiye alamıyorum.
Sizce çok mu abartıyorum?, sanmıyorum.
Swap for dummies gibi olmuş. Özgür Demirtaş'ı çok sevmesem de gayet anlaşılır buldum tanımını;
1) Londra piyasasında Dolar /TL swap faizleri %90 sonra
da%200 leri geçti. Bu bir çok kişinin dikkatini çekti. Malum Finansal okur
yazarlık seviyesi düşük olunca da bir çok bilgi kirliliği peş peşe geldi. Kısaca
bu konuda yazacağım. Dün de yazdım oradan alıntı ile başlayayım.
2)“Elinizde TL varsa onu satıp istediğiniz para birimini
alırsınız. Bunun için bir faiz ödemeniz gerekmez. Ama Elinizde TL yoksa onu
ödünç almanın bir maliyeti vardır. Bu swap faizi TL’si olmayanın TL alıp onu
açığa satıp, Dolar almasının maliyetidir” demiştim. Daha da anlatayım
3) Swap demek takas demektir. Paranın olmadığı zamanları
düşünün, o zaman da takas yapıyorduk. Tavuğumuzu verip Elma, Elmamızı verip
tahta alıyorduk vs. Bunu da ona benzetin.Swap piyasasında iki taraf iki para
birimini takaslıyor.Bir de Long ve Short etmek deyimlerini öğrenelim:
4) Long etmek bir şeyi satın almak demektir. Shortlamak ise
elinizde olmayan bir şeyi satmak demektir. Elimizde olmayan bir şeyi nasıl
satarım diyeceksiniz. Elinizde olmayan şeyi satmanız için Ödünç almanız
gerekir.
5) Tabi Ödünç almanın bir maliyeti vardır. Kimse size malını
bedavaya ödünç vermez.
6) Biri bir şeyi Shortlayacaksa, yani açığa satacaksa onun
değerinin düşeceğini düşünüyor demektir. Ne yapar? Önce o şeyi ödünç alır ve
onu açığa satar (diyelim ki 100 Liradan sattı), sonra değer kaybedince geri
alır (diyelim ki
70 liradan geri aldı).Bu işlemden 30 Lira kar etti
7) Ama bu NET karı değildir. Çünkü açığa sattığı günden geri
aldığı güne kadar geçen süre için kendisine yazan Ödünç masrafını vermesi
gerekir. 30 Lira karından bu faizi düşünce, bir de alım satım masraflarını
düşünce geriye net karı kalır.
8) Şimdi Swap, Long ve Short etmenin ne olduğunun üzerinden
kısaca geçtik. Gelelim Londra piyasasındaki TL swap faizlerine. Bu rakam TL
shortlamak yani TL satmak (TLyi de Dolar almak için satıyorlar) için TL
bulmanın maliyetidir. Yani Bizim Merkezin verdiği FAİZ falan değildir.
9) Peki ne oldu da Londra TL swap faizi fırladı? Yabancı
yatırımcı Dolar/TL nin yükseleceğini düşündüğü için TL satıp Dolar almak istedi
(Yani TL SHORT, Dolar LONG olmak istedi). TL’si olmadığı için ne yapması
gerekti? Londra piyasasından TL bulması gerekti.
10) TL bulmak da oldukça zorlaşmıştı. Niye? Çünkü Londra
piyasasına TL sağlayan bankalar TL miktarını kıstılar. Niye? Çünkü Ağustos 2018
deki kanun maddesiyle Türkiye’de yerleşik Bankaların yurtdışı piyasalara
sağlayacakları toplam TL miktarı Özsermayelerinin %25i ile kısıtlı idi
11) Şimdi yabancı bir yandan TL bulup onu Shortlayıp, Dolar
almak istiyor ama bir yandan da TL bulma ve o TL pozisyonunu taşıma maliyeti
Yıllık %90 ve %200 lere çıkıyor. O zaman ne yapacak? Olan uzun Dolar
pozisyonunu kapayacak ve bu işe de girmeyecek.
12)Yani TL’nin Dolar karşısında düşüşüne SPEKULATİF oynayan
yabancı yatırımcının canı feci yanmış oldu. Ne güzel işte yansın
diyebilirsiniz. Ama öyle basit değil.Basit olsa: sonuna kadar kısarsınız TL
arzını, Dolar/TL de yere çakılır.Ama bunu bir müddet yaparsınız.Sonra ne olur?
13)Sonra: Yabancı yatırımcı, Uluslararası swap
piyasalarından TL bulma maliyeti fırlayınca elinde Türk varlıkları varsa onları
satıp TL bulur. Yani nolur? Borsa’da Türk şirketlerine yatırımı varsa onları
satar TL bulur ve Borsa çakılır.Nitekim bu oldu mu? Aynen dediğim gibi oldu.
14) Borsa satışından sonra elinde Türk tahvili varsa onu da
satar TL bulmak için. Tahvil satınca ne olur, tahvil fiyatı düşer, ucuzlayan
tahvillerin faizi artar. Peki Tahvil faizi de bugün fırladı mı? Evet fırladı
%18 küsürlerden % 19.53’e çıktı. Aynen dediğim gibi oldu.
15) Yabancının TL bulma ihtiyacı ve iştahı daha da artarsa
elindeki Likid olmayan varlıkları da satmaya kadar gider.
Kısaca: Swap faizlerinin artması TL’yi Satıp Dolar almak
isteyen Spekulatif yatırımların önünü kısa vadede kesip işimize yarar ama uzun
vadede,TL bulamayan yabancı yatırımcıyı düşman eder, TL’nin itibarını düşürür,
Borsa ve Tahvilimizi sattırır. Yeni yatırımcıyı kaçırır. Sevgiler
Siz ne düşünüyor sunuz?